Prestigio Multipad 10.1. ULTIMATE 3G

22.07.2013 15:26
   
  • Dizajn
  • Výkon
  • Výdrž batérie
  • Displej
  • Ovládanie

DSC_0321

Do rúk sa mi na recenziu dostal tento zaujímavý produkt. Na jeho testovanie som mal 10 dní a myslím, že za tento čas som ho vrámci možností celkom prekukol. Ide o produkt čoraz známejšej firmy Prestigio. Tablet s rozmermi 10.1 palca je pomerne veľký, no napriek tomu sa mi páčilo že nebol ťažký a pohodlne sa držal. Pohodlné držanie tabletu bolo z veľkej miery spôsobené povrchovou úpravou zadnej strany. Na prvý pohľad pôsobí “zaprášene” ale v skutočnosti sa jedná o gumenú úpravu povrchu, vďaka ktorej sa tablet ani v spotených rukách nekĺže. (Toto môže byť veľká výhoda v lete pri dlhších cestách) Avšak ani za pomoci týchto faktorov neprichádza držanie tabletu v jednej ruke a súčasne písanie do úvahy. Problém môže v tomto prípade nastať ak si nemôžete zariadenie oprieť či položiť na nohy. V jednej ruke držanie tabletu bez opory skrátka nie je možné.

DSC_0326

Tablet na prvý pohľad pôsobí “zaprášeným” dojmom

Ovládanie tabletu a jeho vybavenie – prekvapila USB redukcia

Obsahom balenia je aj kvalitné puzdro, ktoré vyzerá ako kožené, čo skutočne veľmi oceňujem. Nabíjačku nájdeme v balení rozobratú na dva kusy. Zostavenie je veľmi jednoduché. Súčasťou balenia je pochopiteľne kábel USB-MicroUSB na pripojenie tabletu k PC. A opäť príjemným prekvapením bola USB redukcia, ktorá umožňuje k tabletu pripojiť USB klúč či iné periférie.

Na hornej hrane tabletu sa nachádzajú tlačidlá pre zapnutie/vypnutie alebo blokovanie zariadenia, ovládanie hlasitosti, konektor pre slúchadlá, zásuvka na vloženie SIM karty a mikrofón. Ľavá strana tabletu obsahuje MicroUSB konektor a HDMI konektor. Pravá strana obsahuje jedinú zásuvku a tá je určená pre pamäťovú kartu. Rozloženie jednotlivých konektorov aj ovládacích tlačidiel je podľa môjho názoru maximálne vhodné a jedinú zmenu, ktorú by som odporučil je premiestnenie ovládania hlasitosti, prípadne aj blokovania na pravú stranu.

DSC_0331

DSC_0333

Obrazovka zastupuje slabší fotoaparát

Tablet je vybavený dvoma kamerami no už od začiatku som od nich nemal priveľké očakávania. Kamera nachádzajúca sa na zadnej strane je 2Mpx, no napriek tomu ma sklamala. Fotenie tabletom je pomerne náročné. Snažil som sa o čo najostrejšie fotky, no v ruke bez podopretia o pevný predmet to prakticky nieje možné. Fotky sú prinajlepšom neostré, väčšinou však až rozmazané. To je veľká škoda, nakoľko pre tablety je čoraz viac obrázkových editorov. Niekoľko z nich som vyskúšal a poskytujú obrovské množstvo úprav a možností. Kreslenie do obrázkov ako aj ich úprava bola pohodlná a ľahká. Obrazovka tabletu reagovala veľmi presne a jemne. To bolo pre mňa príjemným prekvapením. Pri prehliadaní webu sa však vyskytlo viacero problémov s displejom (tie budú uvedené neskôr v článku). Obrazovka tiež poteší pekným obrazom a dostačujúcim rozlíšením 1280×800 obrazových bodov.

Tento tablet je vybavený systémom Android a to konkrétne verziou 4.1 Jelly Bean. Systém sa mi zdal prehľadný, čo veľmi oceňujem, nakoľko sa tak tablet stáva vhodným aj pre technicky nezdatných jedincov. Ani v technicky pokročilej dobe totižto nie každý zvláda ovládanie najnovších zariadení. Týmto je umožnené väčšiemu množstvu ľudí využiť viac z možností testovaného zariadenia. Srdcom tabletu je dvojjadrový procesor ARM Cortex A9 . Tablet reagoval vcelku rýchlo na akýkoľvek podnet a ani spustenie hry, či videa netrvalo dlho.

Screenshot_2013-04-03-00-12-47

Screenshot_2013-04-03-00-12-20

13 GB vyhradených pre používateľa. Batéria s výdržou 30 hodín

Veľkosť internej pamäte tabletu je podľa môjho názoru dnes už dávno nepostačujúcich 16GB. V návode pribalenému k zariadeniu sa dokonca v zátvorke uvádza hodnota 14GB určených pre užívateľa. Avšak po spustení tabletu a následnom pripojení k PC mi zobrazilo pamäť o veľkosti 12,8GB. Teda túto hodnotu považujem za skutočnú. Je to možno spôsobené množstvom predinštalovaných aplikácii. Kapacitu pamäte je možné rozšíriť MicroSD kartami. Celkom často sa stretávam s otázkou či môže byť v tomto prípade použitá aj karta nie SD ale SDHC. Samozrejme môže, nakoľko sú z pohľadu zariadenia identické. HC znamená High Capacity a označované sú takto klasické SD karty s kapacitou nad 2GB.

Výdrž batérie výrobca uvádza na 6 hodín prehrávania videa, 30 hodín prehrávania hudby a až 120 hodín pohotovostného režimu. Reálne mi tablet s permanentne zapnutou Wi-Fi vydržal približne tých 30 hodín. Toto číslo sa mi podarilo zvýšiť zapínaním WIFI iba počas práce s tabletom, avšak ani v tomto prípade výdrž neohúri a pri priemernom používaní tabletu 6 hodín denne som na plné nabitie batérie vydržal touto taktikou 3 dni do úplného vybitia. Pri tomto výkone som si však pomohol znížením jasu displeja, ktorý som mal inak bežne nastavený na polovicu.

Screenshot_2013-04-03-00-11-04

Prístup na internet je umožnený vďaka WiFi (802.11 b|g|n) alebo je možné využiť mobilný internet vďaka internému 3G HSDPA modemu (2100 MHz). Veľkým problémom bola práve WIFI. Neviem či sa jednalo o chybu testovaného kusu. Podľa niektorých informácií je to spôsobené chybami v systéme Android a nie hardwerom, avšak pravdou ostáva že WIFI mi večne robila problémy. Pri zablokovaní a opätovnom odblokovaní tabletu ukazovalo pripojenie k WIFI, rovnako aj prístup na internet ale v skutočnosti internet nešiel. Bolo nutné vypnúť WIFI a znova zapnúť. Čo je prinajlepšom otravné.

Screenshot_2013-04-03-00-11-11

Problémy so spúšťaním videa z webstránok. Prekvapili reproduktory a zvuk

Chybou Androidu avšak zrejme bolo, že pri prehliadaní videí na internete, konkrétne sa jednalo o stránku s online seriálmi, sa z ničoho nič seriál spustil od začiatku. Nepodarilo sa mi zistiť čím to bolo spôsobené. Rovnako nepríjemné mi príde prehrávanie videí z webovej stránky youtube. Pre pohodlné prehliadanie je potrebné stiahnuť Youtube Player z Google Play. V opačnom prípade musíte pri prehrávaní videa najprv zvoliť prehrávanie videá, ktoré zabezpečuje video prehrávač obsiahnutý v systéme, následne počkať kým ho systém otvorí a načíta doň video z Youtube. Samotný prehrávač obsiahnutý v Androide je však veľmi dobrý pri prehrávaní videí uložených v tablete. Avšak aj pri tomto úkone sa mi podarilo naraziť na problém. Približne dva krát sa mi celý tablet zasekol pri spúšťaní videa, dva krát pri spúšťaní hudby a raz pri spúšťaní hry. Toto všetko v priebehu približne 8 dní. Čo ma celkom sklamalo, nakoľko bolo nutné tablet natvrdo vypnúť. Zvuk tabletu je slušný aj na maximálne nastavenie hlasitosti. Výraznejší šum som nezachytil pri prehrávaní hudby na prijateľnej hlasitosti. pochopiteľne na maximum už je počuť troška skreslenie a nepríjemné šumenie.

Screenshot_2013-04-03-00-06-51

Video aj hry na tablete bežali bezproblémovo. Toto zabezpečuje 4-jadrový grafický procesor s 1GB pamäte. Mierne trhanie sa objaví pri spúšťaní hry, avšak následné hranie je plynulé. Grafika poteší, je naozaj krásna. Skúšal som hru Real Racing, ktorá sa ovládala polohovaním tabletu. Nenarazil som pri jej hraní na žiadny problém. Vrelo odporúčam. Ďalej som skúšal hru Footbal 2013, kde som tiež na žiadnu softvérovú chybu nenarazil a samotná hra je zábavná avšak potrvá o niečo dlhšie, kým človek zvládne ovládanie. Tablet na dotyk reaguje pekne, avšak treba si zvyknúť na rozmiestnenie virtuálnych tlačidiel, nakoľko ich stláčanie v rýchlosti nieje práve jednoduché. Pri spúšťaní hry sa mi zopár krát stalo, že hra bola otočená o 180 stupňov. Samotný tablet je možné otáčať tak, že v každej polohe je obrazovka v správnej polohe. Pri hrách to už však nejde, pokiaľ s už spustené. Pre pohodlnejšie hranie s tablet oprieme, a tu je problém. Opretím o nohu, stôl atď. zablokujeme blokovacím tlačidlom tablet a hra sa vypne. Z tohto dôvodu by som toto tlačidlo presunul.

 

Screenshot_2013-04-03-00-09-04
Prehrávanie videa pomocou prehrávaču obsiahnutom v Androide

Pomocou tabletu je prehliadanie webu naozaj jednoduché a pohodlné. Tablet nám pri pokuse o pripojenie na Facebook dá možnosť stiahnuť Facebook ako aplikáciu a prihlasovať sa prostredníctvom nej. Je už na každého vkuse či to chce urobiť, lebo Facebook sa dá plne využívať aj bez tohoto úkonu. Upozornil by som ale, že pri stiahnutí spomínanej aplikácie nám Facebook zahltí spodnú lištu upozorneniami typu nová správa, upozornenie, žiadosť o to a o tamto. Osobne mi to na mobile vadí, preto som na tablet túto aplikáciu neinštaloval. Pri chate je trošku komplikovanejšie prstom trafiť správne meno a veľakrát sa to nepodarí na prvý či druhý krát. To nie je zapríčinené slabou citlivosťou obrazovky.

Screenshot_2013-04-03-00-09-48

Keďže sa mi citlivosť obrazovky veľmi páčila, chcel som vyskúšať niečo zložitejšie. Preto som zvolil aplikáciu PicsArt na úpravu obrázkov. V tomto prípade tablet veľmi príjemne prekvapil. Aplikácia bežala plynule, prehľadne a fotky urobené tabletom či stiahnuté z webu sa dali maximálne efektívne a účinne upravovať.

Prenos súborov medzi tabletom a PC je možný nielen vďaka káblu pribalenému k tabletu ale rovnako pomocou Bluetooth technológie. Osobne preferujem káblový prenos. Jeho rýchlosť však nepoteší. Možno by výrobca mohol pouvažovať nad novším USB 3.0.

Cena tabletu je približne 280 eur. Osobne by som tento tablet odporučil napriek jeho chybám, a to hlavne ľudom, ktorí nie sú príliš technicky zdatní. Je nenáročný na ovládanie, za čo má odo mňa veľké plus. Dobre sa s ním pracuje a ak potrebujete tablet na prehliadanie webu, kontrolu emailov či prezeranie videa, je práve toto zariadenie vhodnou voľbou. Ak však chcete niečo profesionálnejšie, budete sa musieť poobzerať po niečom inom.

 

—————

Späť