Samsung Galaxy Tab 2 (7.0″)

22.07.2013 14:23

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0″)

Na tabletovom trhu je firma Samsung najväčším, prípadne druhým najväčším výrobcom modelov s operačným systémom Android. Po nie práve najúspešnejšom modeli Galaxy Tab Plus sa stáva jeho nástupcom vylepšený Galaxy Tab 2, ktorý má ponúknuť kompletnú výbavu za dostupnejšiu cenu ako ostatné výrobky Samsungu. Podarí sa druhej generácií Galaxy Tabu vydobiť si miesto na vysoko konkurenčnom tabletovom trhu? Ak si myslíte že áno, a chcete si zobraziť najvýhodnejšie cenové ponuky tabletu Samsung Galaxy Tab 2 v slovenských internetových obchodoch, 

Dizajn

Ťažko si predstaviť, že nejaký výrobca dizajnom či eleganciou predbehne iPad od Applu. Mnohokrát prakticky jediné v čom sa tablety iných výrobcov líšia, je dizajn zadnej strany. Čiernym pásom olemovaný predok tabletu je už takou klasikou, že iné prevedenie môžeme považovať za zázrak. V spodnej časti prednej strany je len logo kórejskej firmy, v hornej časti je tradične umiestnená VGA kamera pre videohovory. Za čo Samsung chválime je to, že ponechal réžiu ovládania tabletu čisto na operačnom systéme, teda nepoužil žiadne senzorové tlačítka pod displejom.

Ľavý bok ukrýva slot pre microSD kartu a slot pre tradičnú SIM kartu, ktorá umožňuje aj regulérne telefonovanie, čo pri tabletoch nie je práve bežné. V pravej časti je len uspávacia, respektíve vypínacia klávesa a pod ňou tlačidlo pre ovládanie hlasitosti, zatiaľ čo horná strana obsahuje výstup pre slúchatká a mikrofón, ktorý slúži pravdepodobne na potlačenie okolitého šumu, zatiaľ čo hlavný mikrofón sa nachádza na spodnej hrane. Tá ešte ukrýva dátový konektor a dva stereoreproduktory.

Napriek jemnej neoriginalite sa Samsungu design celkom podaril, konštrukcia je výborná a napriek tomu, že je z plastu sme nezaznamenali žiadne vŕzganie. Pri rozmeroch 193 x 122 x 10.5 mm je hmotnosť 344 gramov nanajvýš príjemná a ani dámy by nemali mať problém pri dlhšom držaní tabletu v jednej ruke.

Hardware

Batéria, ktorá sa nachádza v prístroji má kapacitu 4000 mAh, čím chce výrobca zaručiť tabletu dostatočnú výdrž. Samozrejme, všetko závisí od toho, ako ho zaťažíte, nám pri bežnej záťaži s polovičným jasom a pripojením na Wi-Fi vydržal zhruba 7 až 8 hodín bežnej práce (video, prehliadač, email, menej náročné hry).

Displej so 7“ uhlopriečkou ponúka rozlíšenie 1024 x 600 pixelov, čo hodnotíme ako úplne dostatočné. Technológia PLS zaisťuje výbornú sýtosť farieb a nasvietenie, kvalitné zobrazenie a to dokonca aj pri priamom slnečnom svetle.

Dvojjadrový procesor s taktom na 1GHz a operačná pamäť s kapacitou 1 GB by mali zaručiť plynulý chod systému, bez sekania či občasného “zamyslenia” tabletu. Určite to nie je dokonalé, avšak spomalenie či jemné zaseknutie sme postrehli iba v prípade, keď sme mali spustené veľké množstvo relatívne náročných aplikácií. Tablet si na pomery malých 7″ modelov poradil dobre aj s graficky náročnými hrami.

Keďže sa Samsung snažil udržať cenu na hranici nižšej cenovej triedy, fotoaparát je jedna z vecí kde sa nižšia cena odrazila. Jednoducho povedané, je skutočne podpriemerný. Chýbajúca LED dióda či v mnohých prípadoch potrebný autofocus vám nevytvoria viac ako neostré fotografie. Zbytočné je teda výborné vyladenie používateľského prostredia fotoaparátu, keď tablet samotný zachytáva nekvalitné video či fotky, ktoré by zvládla lepšie drvivá väčšina súčasných mobilných telefónov.

Software

Mnoho používateľov ocení nielen operačný systém Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich, ale aj praktickú nadstavbu TouchWiz. Táto dvojica vám ponúka 5 plôch, ktorá môžete ľubovolne zaplniť miniaplikáciami- widgetmi. Napriek tomu, že TouchWiz nepnúka žiadne revolučné novinky, určite vás poteší príjemné a prehľadné ovládanie, z ktorého radosť by vám nemalo pokaziť ani relatívne pomalé vykresľovanie widgetov.

Jedinou väčšou výhradou, ktorú voči tabletu máme, je slabá presnosť snímania dotyku. Na to, aby ste na 7″ displeji trafili ponúkaný set miniaplikácií, treba chvíľu cviku, avšak pri písaní na klávesnici sme tento problém nemali. Bonusom je taktiež samotná funkcia bežného telefonovania, ktorá je, ako sme už spomínali, na trhu s tabletmi skôr raritou. 7-palcový Galaxy Tab si ju však drží už od svojej prvej generácie

Zámer Samsungu je už od začiatku zrejmý, priviesť na trh cenovo dostupný tablet s adekvátnou kvalitou. Rozpočtové škrty sa prejavili či už pri diepleji so síce dostačujúcim, ale nie skvelým rozlíšením, alebo pri prakticky zbytočnom fotoaparáte. Príjemným prekvapením vzhľadom na cenu je určite kvalitný procesor, prostredie TouchWiz či prijateľná výdrž batérie. Galaxy Tab 2 môže určite konkurovať napríklad MediiaPadu od Huawei, i keď silnou konkurenciou ostáva Nexus 7 či trochu drahší Apple iPad mini. Slovenský predajcovia ponúkajú 7″ Galaxy Tab 2 už od 237 eur, 

 

—————

Späť